Temsilcilikler

İTHALATTA GÖZETİM BELGESİ İthalatta gözetim belgesi

Gözetim Belgesi nedir

Gözetim Belgesi, Bir malın ithalatının yerli üreticilere zarar verecek veya zarar tehdidi yaratacak miktar/veya şartlarda artması halinde, ithalatın ,Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca düzenlenecek “Gözetim Belgesi” ile izlenmesine yönelik bir uygulamadır.

Gözetime tabi ürünlerin ithalatında miktar ve/veya değer sınırlaması olmayıp, her isteyen ithalatını gerçekleştirebilmektedir.

Nereden Alınır ?

Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğünce düzenlenir.

İthalat işlemlerini tamamlayınca belgemizi kapatma zorunluluğu var mıdır?

Gözetim belgesi kapsamı eşyanın ithalatıyla ilgili gözetim belgesinin geçerlilik süresinin bitiminden itibaren 10 (on) iş günü içerisinde belge sahibi tarafından İthalat Genel Müdürlüğüne iletilmesi zorunludur.

 


DAHİLDE İŞLEME BELGESİ

dahilde işleme belgesi

Kapasite Raporuna sahip imalatçı firmalar yurt dışından ithal edeceği hammaddeyi yurt içinde işleyip,bir ihraç mamülüne dönüştürüyorsa Dış Ticaret Müsteşarlığından alınacak olan izin belgesi ile Gümrük vergisi, KDV, KKDF (Kaynak Kullanım Destekleme Fonu) den muaf olabilmektedirler.

İmalat sanayinde faaliyet gösteren firmalardan yerli alım yapabilmeniz mümkündür.Yurt içi alım faturanıza belgenizin tarih sayısını işletmeniz gerekmektedir.

Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında Telafi Edici Vergi söz konusudur. Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında üçüncü ülkelerden ithal edilen hammadde,
yarı mamul ve mamul’ün ihracı taahhüt edilen mamulün bünyesinde kullanılarak,

   Avrupa topluluğuna ATR dolaşım belgesi eşliğinde,

  “STA” serbest ticaret anlaşmalı ülkelere EUR-1 dolaşım sertifikası eşliğinde,

  PAAMK sisteminde Türkiye’ nin ilgili ülkelerle kümülasyonu olması ve EUR-MED belgesi düzenlenerek sevk edilmesi halinde,

İhraç edilen ürünün bünyesinde kullanılan girdilere tekabül eden gümrük vergisi,
ihracat esnasında gümrük idaresine yatırılmalıdır. Ödenmeyen Tev için müeyyide söz konusudur.

Nereden Alınır ?

Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğünce düzenlenir.


İTHAL LİSANS İZNİ

 ithal lisansı izni

İthal Lisansı nedir?

İthal Lisansı, ithali yerli üretici açısından haksız rekabete yol açan bazı malların ithalinin Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından kotalar ile kısıtlanması dolayısıyla düzenlenen belgedir.

İthal Lisansı gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranır.

Nereden Alınır ?

Kota veya tarife kontenjanı tahsisi yapılan ithalatçılara Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğünce İthal Lisansı verilir.

KOTA BELGESİ

 kota belgesi

Kota nedir ?

Kota, belirli bir dönem itibarıyla yapılmasına izin verilen ithalatın miktar ve/veya değerini belirtir.

Kota Çift Taraflı ve Tek taraflı olmak üzere ikiye ayrılır.
Tek taraflı kotalarda Türkiye’nin A.B. ile birlikte yıllık ithal ihtiyaç miktarını belirleyip tek taraflı olarak müracaat edenlere eşit ve kapasitesi oranında dağıtılır.
Çift Taraflı Kotalarda ise Türkiye yurt dışından gelen İhraç Lisansına (Export Decleration) göre kota dağılımı yapar.

Kota Dağıtım Yöntemleri nelerdir?

1-      Geleneksel ticaret akışı yöntemi
Bu yönteme göre kota veya tarife kontenjanı tahsisi yapılması halinde, kotanın veya tarife kontenjanının bir bölümü geleneksel ithalatçılara, kalan kısım ise diğer ithalatçılara ayrılır.

2-      Başvuru sırasına göre eşit oranda tahsis yöntemi
Bu yönteme göre, başvuru sahiplerine toplam kota veya tarife kontenjanının tamamı veya bir kısmı, başvuru sıralan dikkate alınarak eşit oranda dağıtılır.

3-      Talep edilen miktar ve/veya değerle orantılı tahsis yöntemi
Talep edilen toplam miktar ve/veya değerlerin, ilgili kota veya tarife kontenjanına eşit ya da daha az olması halinde talepler tamamen karşılanır.

4-      Müsteşarlıkça belirlenecek yöntem
Talep edilen toplam miktar ve/veya değerlerin mevcut kota veya tarife kontenjanını aşması durumunda başvurular, talep edilen miktar ve/veya değerler ile orantılı olarak karşılanır.

Firmanın ithal etmek istediği ürünün kotaya tabi olup olmadığını nasıl tespit etmekteyiz?  Belge alma zorunluluğumuz var mıdır?

Belli dönemlerde kota dağıtımı olduğu için ithali düşünülen ilgili ürüne yönelik kota müracaatı yapmamış ve kota almamış bir firmanın istediği zaman ithalat yapması mümkün olmayacaktır. İthal etmek istediğimiz ürüne kota uygulaması varsa ithal lisansı almak zorundayız.

Bu nedenle İlk olarak GTİP inden bakarak kota tahsisi yapılmış mı kontrol edilmektedir.

Aynı zamanda, ithalatçıların ithal etmeyi düşündükleri malla ilgili olarak Türkiye’nin kota uygulayıp uygulamadığını da araştırmak gerekir.

Nereden Alınır ?

Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğünce düzenlenir.

TARİFE KONTENJANI

 tarife kontenjanı

Tarife Kontenjanı Nedir – Yararı nedir? – Zorunlu mudur 

Tarife Kontenjanı, AB’nin üçüncü ülkeler ya da ülke grupları ile imzaladığı tercihli anlaşmalar kapsamında uyguladığı kısıtlama tedbirleridir.
AB, gelişmekte olan ülkelerin ürünlerine tanıdığı tek taraflı tavizlerin bir bölümü de dahil olmak üzere, imzaladığı tüm tercihli anlaşmalarda bu tür tedbirleri uygulamaktadır.
Ek mali yükümlülüğün tahsil edildiği ithalatta ithal lisansı aranmaz. Bu çerçevede Tarife Kontenjanı/Tarife Kotası, bir mal veya mal grubunun ithalatında uygulanmakta olan gümrük vergisi oranlarında, belli bir miktar veya değer için indirim yapılması veya muafiyet sağlanmasıdır.

Nereden Alınır ?

Tarife kontenjanı kapsamındaki ithalat, ancak Dış Ticaret Müsteşarlığınca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenecek ithal lisansı ile yapılır.

KULLANILMIŞ MAKİNE İTHALİ İZNİ VE İZİNLERİ

kullanılmış makine ithali izni ve izinleri

Kullanılmış Makina İzni

İmalatçı firmalar (Kapasite Raporuna Sahip) yurt dışından ithal edecekleri makina ve teçhizatlarına ilişkin izin belgesi almak zorundadırlar.Her makine için izin verilmemekte olup, bazı makinaların izin verilecek mercileri de yeni mevzuata göre şekil değiştirmiştir.

Bazı makinaların ithalatı serbestleştirilmiş olup, ithalat kararı vermeden önce bizimle irtibata geçiniz.

Nereden Alınır ?

Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğünce düzenlenir.

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam30
Toplam Ziyaret90292
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Hava Durumu
Saat
Faaliyetlerimiz
Ruhsat Çalışmaları
  • Veteriner İlaçları
  • Kozmetikler
  • Tıbbi Olmayan Veteriner Ürünler
Yem Onay Belgeleri
Gıda İthalatı
Hayvan İthalatı
Kedi Köpek Maması
Balık Yemi